ROMA

ROMA

onsdag 10. desember 2014

Gert Nygårdshaug . Nøkkelmakeren


Nøkkelmakeren





Melkior Mussenden og kona Mathilde er trofaste mot sine ritualer, hverdagens så vel som helgens. Men i det siste har herr Mussenden begynt å kjenne en underlig prikking og uro når han forbereder fredagskveldens faste sengekos. Han får slike merkelige syner som ikke stemmer overens med virkeligheten: først av sin kone som overvektig, og senere av at han gir salt til en flokk okser. Samtidig dukker det opp en hemmelighetsfull nøkkelmaker i byen..

(http://www.adlibris.com/no/product.aspx?isbn=8282056820)

Romanen kan sees i sammenheng med Nygårdshaugs tidligere roman om klokkemakeren. Menneskene og konseptet er det samme er det samme, men man trenger ikke å ha lest klokkemakeren for å ha glede av nøkkelmakeren. Klokkemakeren og hans kone bor i en ikke navngitt by i et ikke navngitt land. Plutselig dukker det oppå mange mysterier deres hverdag som ellers har vært oversiktlig og preget av rutiner. Det kan se ut som dette har noe med den nye nøkkelmakerens ankomst å gjøre. Et funn klokkemakeren har gjort i hagen sin når han høster de portugisiske søtnepene sine, kan også være en utløsende faktor. Så følger det mange episoder med merkelige hendelser, blant annet forsvinner en kirke i et hull og politisjefens hode står plutselig på en monter i museet. I tillegg dukker to skumle menn opp i klokkemakerens hage.

Forfatteren skriver i den stilen vi kjenner fra før, han skriver morsomt og lett. Nygårdshaugs filosofi utfordrer våre begreper om tid og tidsperspektiv. Den tar oss med i verden der vi må forholde oss til at ting er foranderlige og ikke alltid forståelige. Romanen er skrevet som en skags fabel og minner meg mest om et eventyr. Jeg ser det også et spill mellom det gode og det onde som er typisk eventyrsk. En velskrevet roman i kjent Nygårdshaugstil. Jeg synes allikevel den virker litt banal og litt enkel i noen sammenhenger. Kanskje med hensikt. Den er morsom, den har en spennende filosofi og mange spenstige innspill. «Summa summarium» en god og leseverdig bok fra en framifå forfatter.

2 kommentarer:

  1. Takk for info - har ikke lest så mye av Nygårdshaug jeg, men har i hvert fall oppdaget at han har en helt spesiell stil som jeg ikke har funnet hos andre....

    SvarSlett
    Svar
    1. Han har det, jeg liker ham selv om jeg av og til kan synes han blir litt for banal.

      Forresten sa du at man kunne bilder av Yahoo. Hvordan foregår det. ?
      Hilsen Marit

      Slett