ROMA

ROMA

fredag 13. mars 2015

Frances Miralles . Den lille kjærligheten

Den lille kjærligheten av Francesc Miralles (Ebok)

Forfatter:
         
Utgivelsesår: 2014
Oversatt fra katalansk
Forfatteren :
 
Frances Miralles er en katalansk forfatter født I Barcelona.  Han har skrevet mange bestselgere og mottatt mange prestisjetunge litteraturpriser. Den lille kjærligheten en den mest berømte av hans bøker  

 

Samuel er professor i litteratur, og holder seg mest for seg selv. Han leser Kafka og foreleser om Goethe og Hesser. Den eneste private kontakten han har,  er en eksentrisk søster og hennes mann. Dem treffer han en sjelden gang.  Nyttårsaften har han feiret alene med en kvart flaske champagne. Samuel våknet første nyttårsdag og hans tilværelse som ensom ungkar hadde endret seg. Utenfor døren sto det en ubuden gjest: katten Mishima.  Gjennom Mishima ble han kjent med nye mennesker.  Den blir inngangen til flere nye vennskap. Steg for steg åpnet Samuel hjertet og opplevde at det er de små tingene i livet som kan utløse de største forandringene . (fritt etter forlaget)

 Samuel prøvde  å få satt inn en annonse for å få katten omplassert. For å få inn annonsen, måtte katten være vaksiner,t noe som  igjen førte  til et møte med en hyggelig veterinærdame.  En skål med melk og katteoppkast førte  til enda et nytt bekjentskap. For finne ut hvem som hadde gitt katten melk, har Samuel fulgt etter på dens vandring.  Han kom fram til husets loftsleilighet.  Der bodde Titus, en filosofisk giktisk gammel mann som bygde store modelltogbaner og etter egen uttalelse "monterte" bøker. Han laget antologier og håndbøker som forleggere ba om. Han visste hvor han skulle finne delene han trengte. Derfor regnet han seg som montør. Akkurat nå holdt han på med boka "ta deg en pust i bakken" Fortellinger om mennesker som hadde opplevd magiske øyeblikk der tiden stoppet opp

Akkurat da Samuel kom, var Titus fortvilt over en ødelagt togskinne, og ba Samuel om å kjøpe en ny for seg.  Samuel hadde stigende feber og forkjølelse, men dro til byen for å kjøpe en skinne. Samuel var på tur heim etter en strabasiøs bytur med kulde, trikkestreik, feber og en modelltogskinne i gråpapir under armen. Da i det øyeblikket ser han henne. Som et mirakel fikk han øye på sin barndomsflamme som han aldri hadde glemt, Gabriella. Hun gikk  på andre sida av gata, og i en brøkdel av et sekund synes han at blikkene deres møttes. Med håp om å treffe henne igjen, ble Samuel stamgjest på en fortausrestaurant like ved der de møttes. Det førte igjen til et bekjentskap med månefilosofen Valdemar som han traff på en underlig måte.

Møtene og tankene om Gabriella har stor plass i romanen. Gabriella er den store drømmen, og den store kjærligheten.  Miralles bruker  ofte Kafkas roman slottet i sammenheng med tema i den lille kjærligheten. Samuel kaller Gabriella for sitt slott.  Han betrakter henne som uoppnåelig, men klarer heller ikke finne noen vei ut av den grenseløse forelskelsen?  Gjennom boka møter vi filosofi om kattens kløkt og virkning på menneskenes atferd. «Hunder har herrer, men katten har tjenere.  De gjør uten å gjøre, de styrer uten å styre.» 

Katten har hovedrollen i den lille kjærligheten, den er veiviseren  og symbolet.  En morsom bok med alvorlige undertoner.   Den er fornøyelig å lese, men jeg mister sammenhengen av og til.  Det vanskelig å holde tråden i boka.  Det blir litt mange innspill som jeg ikke finner sammenhengen i.   Det kommer en filosofiske teser litt i hytt og pine synes jeg.  Det er en stund siden jeg leste slottet,  det kan være forklaringen på jeg ikke alltid  så sammenhengen mellom de  teama forfatteren tok opp  og denne romanen.  Det jeg liker med boken er forfatterens språk, det er enkelt og småvittig. Jeg liker menneskeskildringene og fokuset på gleden med de små tingene og øyeblikkets viktighet.  Jeg elsket katten !

Anbefales.