ROMA

ROMA

tirsdag 13. januar 2015

Tom Egeland Den 13.disippel



 Den 13. disippel av Tom Egeland (Ebok)
 
  
ISBN:

 9788203356

Forfatteren

Tom Egeland er forfatteren bak romaner som Nostradamus' testamente, Lucifers evangelium, Paktens voktere, Sirkelens ende og Ulvenatten. Egeland har utgitt ni krim- og spenningsromaner, én roman (slektskrønike), én barnebok og ungdomsromanen Katakombens hemmelighet. Bøkene hans er oversatt til 24 språk - deriblant engelsk, fransk, tysk, italiensk, spansk, koreansk, japansk og kinesisk

Resymè 

Bjørn Beltø må bale med teologiske spørsmål, en familie i dyp krise og den store kjærligheten. Tom Egeland har skrevet sin beste roman.

KAPERNAUM, 1978: En israelsk arkeolog avdekker en grav fra oldtiden. Samme dag forsvinner han sporløst. Det militære overtar utgravningen og forsegler gravkammeret. OSLO, 2014: På dødsleiet trygler en kollega av den nervesvake, underfundige og albino arkeologen Bjørn Beltø om hjelp. Samtidig blir hennes mann og sønn overfalt av ukjente gjerningsmenn. LONDON, FIRENZE, JERUSALEM: Sammen med datteren til den forsvunne arkeologen reiser Bjørn Beltø ut i verden for å komme til bunns i mysteriet. Løsningen er forbløffende - og rystende.

(Tanum )
 
« Hun vet at hun skal dø Slutten på noe er begynnelsen på noe helt annet. Jeg har alltid likt den tanken. Selv døden fører oss videre, ikke til himmels, bevare meg vel, men kanskje til noe vi ikke riktig kan forestille oss.» Slik begynner Egelands roman den 13. disippel. Arkeologen Bjørn Beltøe sitter på sengekanten døende kollega og venninne Victoria. Hun har en godt bevart hemmelighet som hun ønsker å formidle til Beltøe i et hemmelig brev etter sin død. Imidlertid kommer brevet ham i hende før Viktorias død og dermed begynner snøballer å rulle.

 
Dette fører blant annet til at B begynner å lete i Victorias arkiv. Raskt vekkes Bjørns interesse av bilder og tekst om en utgravning i Israel på slutten av 1970-tallet. Det var ledet av en arkeolog som het Moshe Mendelsohn, og som forsvant under merkelige omstendigheter under det arkeologiske arbeidet i Kapernaum, der også Victoria deltok. Er det "Moshe" Victoria prøver å si? Det tror Bjørn, men da han drar for å snakke med Victorias mann og sønn igjen, oppdager han en ny tragedie. I Victorias hjem ligger ektemannen død og sønnen livstruende skadet.
 
Med ett har den vonde situasjonen med Victoria utviklet seg til en tragedie. Bjørn Beltø går videre med det israelske sporet. Og etter å ha gjort noen henvendelser til fagmiljøet i det forjettede land, får han oppmerksomhet fra flere med interesse for utgravningen i Kapernaum i 1978. Noen vil at sannheten skal forbli skjult, andre vil vite hva som skjedde: som Mendelsons datter, Rebecca. Hun dukker opp hos Bjørn.
 Etter hvert utløses det ufattelige hendelser, Bjørn og Rebecca gjør oppdagelser som setter våre viktigste forestillinger og barnelærdom i tvil. Vi blir tatt med rett i gravkamrene og en desperat leting etter levninger fra oldtiden og desperat leting etter gamle brev.  Vi blir også dradd med i de mest spekulative konspirasjonsteorier og et mangfold av bibelsitater.  Avslutningen overrasker mest, med rystende avsløringer og spekulative framtidsspådommer.
( Fritt etter Marius Aronsen  Den norske bokklubben)
 
Egeland er eneren i thrillere.  Han hever seg over andre forfattere i denne sjangeren, med en fortellerevne og  spenning på et nivå som han er alene om å formidle. Romanen inneholder også menneskeskildringer som  få andre i denne kategorien mestrer. Tom Egelands bøker alltid spennende og godt skrevet. Denne er ikke noe unntak.  Romanen  har et språk som stort sett "flyter» godt.  I noen kapitler er det imidlertid litt mange sitater, noe som bidro til at jeg måtte jobbe litt for å holde sammenhengen i enkelte kapitler.  Vi starter som sagt på dødsleiet hos Victoria, derfra blir vi ført ut i et hav av spenning og merkelige opplevelser. For ikke å snakke om en henrivende og meget overraskende slutt.  Denne blandingen av krim , thriller og konspirasjonsteorier en av mine favorittsjangre,  og denne romanen skuffer ikke . Den 13. disippel har spenning så det holder. Han bringer oss fra sykesengen til Victoria  og ut i verden med både rystende og romantiske  affærer. Derfor er boka umulig å legge fra seg. Med sine 500 sider kan det by på problemer når man er sengeleser.  Detter en roman jeg absolutt vil anbefale.
 
Terningkast  6.

 

4 kommentarer:

  1. Det var en varm omtale av denne boken. Jeg var litt skeptisk da jeg startet på den, men endret mening under veis. Denne var ikke så dum.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg synes den var veldig god. Jeg liker jo denne sjangeren, og han er den beste.

      Slett
  2. Kanskje for lite reflekterende . Jeg syntes bare den var så knakende god, så jeg ble bare revet med.

    SvarSlett
  3. Det er fint at blogg-omtalene blir personlig synes jeg.

    SvarSlett